Diane Andersen

Voorzitter van de jury, Voorzitter EPTA Belgium W-B

"Die grande Dame des belgischen Klavierspiels" (Lübecker Nachrichten)

Diane Andersen bouwde een schitterende carrière uit als concertpianiste (ze speelde onder leiding van de grootste dirigenten, zoals Boulez, Sawallisch, Prêtre, Maderna, Dixon, Fournet, Kamu, Rotman...) en is tegelijkertijd bijzonder actief als docente. De talrijke onderscheidingen die haar werden toegekend – waaronder de 'Harriet Cohen Bach Medal' (Londen), de 'Grand Prix du Disque de l'Académie Charles Cros' (Parijs) voor haar volledige opname van het werk voor piano en viool van Bela Bartok met André Gertler (vriend en duet partner van Bela Bartok) , de 'Cannes International Classical Music Award' voor haar Biarent CD met de Piano Quintet and piano en cello sonate (Midem Cannes), de Fuga Trophée van de UCB, (Belgie) – getuigen van een parcours met een volgehouden brede interesse, steeds op zoek naar nieuwe repertoires.
Diane Andersen is erkend als "Steinway Artist".
Diane Andersen heeft een indrukwekkende discografie op haar naam staan, waaronder verscheidene volledige opnamen. Bijvoorbeeld de pianomuziek van Gabriel Pierné (EMI) en van Joseph Jongen (Pavane) en werken van Cherubini & Kozeluch (op pianoforte), Désiré Pâque, Tansman, Milhaud, Bartok, Czerny, d'Indy, kamermuziek van Jongen, René de Castéra, en twee nieuwe CD met piano werke van Claude Delvincourt en de Sonates voor viool en piano et celle van paul Paray (Azur classical) in wereld premiere (2107).
Diane Andersen is een veelgevraagde docente, die zich na en markante carrière aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel nu vooral toelegt op de masterclasses die ze geregeld geeft in heel Europa, Azië (China, Japan, Corea, Taiwan), de Verenigde Staten (Cincinnatti, Lipscomb, Boston Universities, NEC conservatorium Boston etc) en Kingston University (Canada) waar ze was in Maart 2010 'Artist in residence'.
Ze wordt ook geregeld gevraagd om te zetelen in de jury van internationale pianowedstrijden.
Andersen maakt deel van de jury en het artistiek comité van het Internationale Koninklijk Elisabeth Piano wedstrijd (2016).
Ze is tevens voorzitter van 'Epta-Belgium Wallonie-Bruxelles' (European Piano Teacher's Association), EPTA European president (2001-2002) en EPTA Vice-Chairman.

www.diane-andersen.org

Wolfgang Manz

Professor für Klavier an die Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburg

www.wolfgangmanz.de

Murray McLachlan

President EPTA-UK, Teacher, Royal Northern College of Music and Chetham’s School of Music

www.murraymclachlan.com

Boyan Vodenitcharov

Geboren in 1960, Vodenitcharov behaalt, nog voor hij in 1979 aan het Conservatorium van Sofia gaat studeren, de tweede prijs van de internationale wedstrijd van Senigalia.
Hij wint talrijke prijzen op grote pianowedstrijden, waaronder de 3de prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd [1983]. Sindsdien is Boyan Vodenitcharov een geliefd pianist zowel in Europa, de USA als in Japan.
Van 1987 tot en met 1991 was hij pianoleraar aan het Staatsconservatorium van Sofia. Sinds 1991 is hij leraar piano en kamermuziek aan de Conservatoria van Gent en Luik. Momenteel is hij hoofd van de afdeling piano, pianoforte en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.
Vodenitcharov is musicus in de ruimste bekenis van het woord: naast concertpianist is hij actief als componist en al 15 jaar lang geboeid door oude instrumenten. Hij werkt dan ook vaak samen met kenners van oude muziek.
Hij nam cd’s op voor de labels Etcetera, Cyprès, Pavane, Explicit, Vivace ou Denon.
Vodenitcharov maakt deel van de jury van het Koninklijk Elisabeth Piano Wedstrijd in 2003, 2007, 2010 en 2016.

Dominique Cornil

Professeur, Conservatoire Royal de Bruxelles

Marie-Dominique Gilles

Jacqueline Lecarte

Professeur, Conservatoire Royal de Liège

François Thiry

Professeur, Conservatoire Royal de Liège